Fra 1.1.19 skal det alkolås inn i alle nye busser og minibusser. Dignita garanterer deg den beste helheten! Ta kontakt for mer informasjon om ditt firma vurderer alkolås.

Spørsmål og svar

Du når oss alltid på telefon 55 100 700 eller epost kundeservice@dignita.no som du har spørsmål angående ditt kjøp Hva skiller de forskjellige målerne?

For deg som er forbruker finnes det en rekke ting du bør se ekstra på for å finne er god alkometer.

  • Påvirkes måleverdien av måten jeg blåser på? Små alkoholmålere uten prøvesystem viser vanligvis feil verdi når du blåser for hardt eller løst.
  • Bruker alkoholmåleren er munnstykke? Alkoholmåleren uten munnstykke kan kun gi et grovt estimat etter som omgivelsesluften blandes med utblåsningsluften før den når måleren.
  • Har alkoholmåleren en måleteknikk som ikke gir utslag for stoffer som sigarettrøyk?
  • Er alkoholmåleren stabil innenfor det anbefalte kalibreringsintervallet?

I tillegg til rent tekniske ting; finnes det noen ting som pleier å gi en god indikasjon på kvaliteten til alkoholmåleren?

  • Er leverandøren etablert med produkter av dokumentert høy kvalitet?
  • Ser produktets dokumentasjon om målenøyaktighet pålitelig ut eller er det en kopi fra en annen kjent leverandør?
  • Finnes det pålitelige referanser?
  • Ser måleren ut som et kvalitetsinstrument? Hvis måleren ser ut som en morsom gimmick, så er den ofte dessverre bare det.

Kan man stole på alle alkoholmålere?

Mange alkoholmålere markedsføres med «samme måleteknikk som politiet».

Nei, det er langt fra alle alkometer som holder den målenøyaktighet som de bør.

Vi anbefaler alltid å velge en original alkometer etter ditt behov, samt at det finnes referanser som dokumenterer god kvalitet.

De alkoholmålerne som vi selger er nøye utvalgt og holder høy kvalitet med gode testresultater. 

Hva er den maksimale verdien som alkoholmålerne viser?

En bra alkometer skal vise opptil 4,00 ‰.

Ved en alkoholverdi på 4,00 ‰ eller mer, risikerer de fleste mennesker livet i akutt alkoholforgiftning.

Vær forsiktig med å blåse høye konsentrasjoner alkohol rett i sensoren etter at du har drukket, da det kan skade sensoren. Vent alltid minst 20 minutter før en prøve tas.

Hvilke alkoholgrenser gjelder ved bilkjøring?

I Norge går grensen ved 0,2 ‰ for fyllekjøring og 1,0 ‰ for grov fyllekjøring.

generell straff ved promillekjøring

Hva vises i politiets alkometer ved kontroller?

Politiet bruker tilsvarende teknologi i sine alkometer. Ved et positivt (rødt) måleresultat får personen blåse i en annen mer nøyaktig måler hos politiet eller ta en blodprøve hvor den nøyaktige promillen måles.

Merker alle alkoholmålere hvis man blåser utilstrekkelig med luft eller med avbrudd?

Nei, men mengden og hvordan du blåser er veldig viktig for å få et korrekt resultat. For å være lett å bruke, er et godt alkometer ikke følsom for hvordan du blåser (hardt, løst osv.). For målenøyaktigheten er det viktig at det er et konstant utpust.

Skades måleren av sigarettrøyk?

For enklere alkoholmålere får du feil utslag etter at du har røykt, men ikke med en bra alkoholmåler. Derimot bør du ikke blåse røyk direkte inn i måleren fordi brenselscellen kan ta skade.

Må man bytte munnstykke etter hver prøve?

Du kan bruke det samme munnstykket, men vi anbefaler at du bytter det med jevne mellomrom av hygieniske årsaker. Hvis du blåser veldig mange ganger kan det skapes mye kondens/urenheter i munnstykket, og da bør du skylle det godt.

Kan alkoholmåleren ta skade hvis jeg blåse umiddelbart etter inntak av alkohol eller blåser når jeg er sterkt beruset?

Ja, du kan skade måleren betydelig mye hvis du har for høy konsentrasjon når du blåser. Du bør unngå å blåse rett etter at du har drukket sprit (innen 20 minutter). Ettersom blodet har nivå i promille mens sprit har i prosent, blandes det store konsentrasjoner. Nivået tilsvarer ofte over 10 promille, noe som er helt umulig å få til på «normalt» vis. Det kan skade sensoren da den ikke er ment for dette.

Du får dessuten altfor høye måleverdier som ikke tilsvarer ditt nivå i blodet. Hvis du venter 20 minutter etter, så får du rett verdi og risikerer ikke å skade sensoren.

Hvor følsom bør alkoholmåleren være?

Politiet bruker Dräger som har en maksimal avvikelse på +/- 0,05 ‰.

Våre alkometer har en følsomhet på +/- 0,1 %, noe som gir en veldig bra indikasjon hvis du ligger over grensen på 0,2 ‰.

Det betyr i praksis at du hvis du leser av 0,2 ‰ på instrumentet, ligger du normalt innenfor 0,19–0,25 ‰.

Du bør absolutt ikke bruke alkoholmåleren for å teste grensene dine, men for å unngå bilkjøring og lignende til du er helt edru.

KALIBRERING

Hva koster en kalibrering av alkoholmåleren?

De alkoholmålerne vi selger må sendes inn til oss for kalibrering og det koster 495,- NOK .

Hvor mange prøver kan tas innenfor et kalibreringsintervall?

Det fleste gode alkoholmålerne indikerer når det er på tide med en kalibrering, men det ligger på mellom 200–300 prøver og helt opptil 1000 prøver i enkelte tilfeller. Du bør alltid kalibrere alkoholmåleren innen 12 måneder. Politiet kalibrerer sine alkoholmålere hver tredje måned for å være på den sikre siden.

Hvor mye nøyaktighet mister alkoholmåleren hvis man ikke kalibrerer den?

Vanligvis 0,6 % av oppmålt verdi per måned. Vi anbefaler sterkt at man kalibrerer eller bytter sensor når måleren indikerer dette.

Om det ikke blir gjort kan ikke vi garantere driften.

BESTILLING OG LEVERING

Hvordan bestiller jeg?

Du bestiller enklest direkte via vårt nettsted.

Har du spørsmål eller ønsker å bestille via telefon, er det bare å ringe til oss på 55 100 700. Vi hjelper deg gjerne med å velge en bra alkoholmåler som passer akkurat dine behov. Vi har åpent alle hverdager mellom 8–16.

Hvor lang er leveringstiden?

Så snart vi har mottatt, pakket og sikret din bestilling sendes den med posten.